
Akt obcowania z jedzeniem w sposób wykraczający poza skontrolowane mniej lub bardziej ścisłą etykietą normy podlega w naszej (zachodniej) kulturze tabuizacji. Biologia przegryzania, zlizywania, ssania, żucia, wreszcie trawienia i wydalania stwarza mentalne zagrożenie dla współczesnego człowieka-obywatela, wciąż trwającego w strachu przed ciałem i jego fizjologią. By ustrukturyzować i zrozumieć zjawisko przełamywania tabuizacji poprzez hedonistyczne akty przekształcenia roli pożywienia w obiekt erotyczny, obiekt performatywny, obiekt o nadanym głosie politycznym – przyjrzymy się przeobrażeniom relacji między ciałem, ciałem kobiecym, ciałem politycznym, żywnością i temu, jak podstawowa czynność konieczna do przetrwania stała się zarówno narzędziem opresji jak i wyzwolenia i anarchistycznych aktów emancypacji.









Mlask. Seksualizacja jedzenia w sztuce to wystawa organizowana przez studentki Wydziału Zarządzania Kulturą Wizualną warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, we współpracy z Fundacją Arton.
Stopka
Artystka / Artysta | Iwona Demko, Cheryl Donegan, Lindsay Dye, Zuzanna Janin, Karolina Konopka, Natalia LL, Karolina Majewska, Maria Pinińska-Bereś, Aleksandra Ska, Alina Szapocznikow, Liliana Zeic |
Wystawa | MLASK. Seksualizacja jedzenia w sztuce |
Miejsce | Fundacja Arton, Warszawa |
Czas trwania | 29.04–21.05.2022 |
Kuratorka / Kurator | Nina Gajewska, Maria Grzybowska, Maja Tomaszkiewicz, Aleksandra Weroniczak-Ballod, Aniela Zakrzewska |
Fotografie | dzięki uprzejmości Fundacji Arton |
Strona internetowa | www.fundacjaarton.pl/?ID=1256 |
Indeks | Aleksandra Ska Aleksandra Weroniczak-Ballod Alina Szapocznikow Aniela Zakrzewska Cheryl Donegan Fundacja Arton Iwona Demko Karolina Konopka Karolina Majewska Liliana Zeic Lindsay Dye Maja Tomaszkiewicz Maria Grzybowska Maria Pinińska-Bereś Marika Kuźmicz Natalia LL Nina Gajewska Zuzanna Janin |