„Uśpieni sytością” w Centrum Nauki Kopernik
![](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-6-marta-kopyt-puzzle-marnotrastwo-zywnosci-1200x764.jpg)
To co jemy, to nasza prywatna sprawa. System wartości, przekonań i rytuałów związanych z jedzeniem tworzymy sobie sami. Pij mleko – będziesz wielki. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Chemia jest szkodliwa. To jest „sztuczne”, a tamto „prawdziwe”. Zjedz mięsko. Zjedz warzywka. Dobieramy własny jadłospis, a możliwości są obfite jak nigdy dotąd.
Uśpieni sytością to my – mieszkańcy globalnej północy, bogatszej części świata. Dopisuje nam apetyt, który możemy łatwo, wygodnie, a co najważniejsze – bezrefleksyjnie – zaspokoić.
![PRZEMIANY - DZIEŃ 4 - 06_10_2019 (99)_Rafał Dominik_Pszczoły i Spółka](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-99-rafal-dominik-pszczoly-i-spolka-1200x1511.jpg)
![](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-99-rafal-dominik-pszczoly-i-spolka-159x200.jpg)
![PRZEMIANY - DZIEŃ 4 - 06_10_2019 (44)_Ruth Kluckers_Sea-through](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-44-ruth-kluckers-sea-through-1200x1711.jpg)
![](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-44-ruth-kluckers-sea-through-140x200.jpg)
![PRZEMIANY - DZIEŃ 4 - 06_10_2019 (94)_Ewa Hiller_Algator](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-94-ewa-hiller-algator-1200x1800.jpg)
![](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-94-ewa-hiller-algator-133x200.jpg)
![PRZEMIANY - DZIEŃ 4 - 06_10_2019 (29)_Bartosz Zaskórski_Nieudany Ulubiony Rytuał](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-29-bartosz-zaskorski-nieudany-ulubiony-rytual-1200x1720.jpg)
![](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-29-bartosz-zaskorski-nieudany-ulubiony-rytual-140x200.jpg)
![PRZEMIANY - DZIEŃ 4 - 06_10_2019 (32)_Marije Vogelzang_Volumes](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-32-marije-vogelzang-volumes-1200x1629.jpg)
![](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-32-marije-vogelzang-volumes-147x200.jpg)
![PRZEMIANY - DZIEŃ 4 - 06_10_2019 (59)_Rafał Dominik_Jak powstaje mięso in vitro (w tle) z przodu - bioreaktor do hodowli komórkowej](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-59-rafal-dominik-jak-powstaje-mieso-in-vitro-w-tle-z-przodu-bioreaktor-do-hodowli-komorkowej-1200x1802.jpg)
![](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-59-rafal-dominik-jak-powstaje-mieso-in-vitro-w-tle-z-przodu-bioreaktor-do-hodowli-komorkowej-133x200.jpg)
Tymczasem ten apetyt kosztuje. 60% ssaków na świecie to zwierzęta hodowlane. Aby je nakarmić, trzeba uprawiać coraz więcej roślin. Światowa produkcja soi (głównego składnika pasz) wzrosła 14-krotnie od 1950 r. Globalne rolnictwo pochłania coraz większą powierzchnię. Przez ostatnich 40 lat zniszczonych zostało 750 tys. km2 lasu amazońskiego. To ponad 2 razy więcej, niż wynosi powierzchnia Polski.
Każdego dnia na całym świecie umiera 25 tys. osób z przyczyn związanych z głodem. Jak to możliwe? Przecież światowe rolnictwo w obecnej formie mogłoby wyżywić 10 mld ludzi. Według przewidywań, tyle ma nas być dopiero w 2055 r. Smutna rzeczywistość jest taka, że między 30 a 50% produkowanej na świecie żywności kończy jako odpadki, choć nadal nadaje się do spożycia.
![PRZEMIANY - DZIEŃ 4 - 06_10_2019 (2)_Karolina Brzuzan_Głodowa Książka Kucharska](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-2-karolina-brzuzan-glodowa-ksiazka-kucharska-1200x747.jpg)
![](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-2-karolina-brzuzan-glodowa-ksiazka-kucharska-200x124.jpg)
![PRZEMIANY - DZIEŃ 4 - 06_10_2019 (63)Next Nature Network_Bistro in Vitro](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-63next-nature-network-bistro-in-vitro-1200x816.jpg)
![](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-63next-nature-network-bistro-in-vitro-200x136.jpg)
![PRZEMIANY - DZIEŃ 4 - 06_10_2019 (25)_Chloe Rutzerfeld_Strooop!](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-25-chloe-rutzerfeld-strooop-1200x650.jpg)
![](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-25-chloe-rutzerfeld-strooop-200x108.jpg)
![PRZEMIANY - DZIEŃ 4 - 06_10_2019 (53)_Pola Salicka_Can you see a forest in the palm](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-53-pola-salicka-can-you-see-a-forest-in-the-palm-1200x800.jpg)
![](https://magazynszum.pl/wp-content/uploads/2019/10/przemiany-dzien-4-06-10-2019-53-pola-salicka-can-you-see-a-forest-in-the-palm-200x133.jpg)
Wystawa Uśpieni sytością pokazuje ukryte koszty naszego rosnącego apetytu. Historia, która kończy się na naszym talerzu, często zaczyna się dziesiątki kilometrów stąd. Chcieliśmy znaleźć odpowiedź na pytanie: jak rozwój nauki i techniki wpływa na produkcję i konsumpcję żywności? Coraz częściej odnosiliśmy jednak wrażenie, że największy wpływ ma na to globalna gospodarka. Postanowiliśmy zebrać i opowiedzieć kilka historii o powszechnym systemie produkcji i dystrybucji jedzenia. Ostrzegamy – to tylko wierzchołek (topniejącej) góry lodowej.
Nie oferujemy łatwych odpowiedzi na trudne pytania. Naszym celem nie jest pokazanie jednoznacznych rozwiązań, lecz skłonienie do refleksji i wytrącenie ze strefy komfortu. Skonfrontowanie z tym co jest, może zmotywować do wzięcia odpowiedzialności za to, co będzie.
Wystawa Uśpieni sytością powstała jako część programu Festiwalu Przemiany 2019.
Przypisy
Stopka
- Wystawa
- Uśpieni sytością
- Miejsce
- Centrum Nauki Kopernik, Warszawa
- Czas trwania
- 3-6.10.2019
- Fotografie
- Wojciech Surdziel / wosu.pl / Mediafot
- Strona internetowa
- kopernik.org.pl
- Indeks
- Festiwal Przemiany