SZUM
SZUM
REKLAMA
SZUM Wspieraj nas!
  • Działy
    • News
    • Krytyka
    • Rozmowy
    • Do zobaczenia
    • Na dobry początek
    • Eseje
    • Kwartalnik
    • Patronite
  • Archiwum
  • Podcast
  • Redakcja
  • Sklep
Piszemy o sztuce z całej Polski. Komentujemy najważniejsze wydarzenia, dowartościowujemy marginesy, dajemy głos osobom twórczym i specjalistom. Pomóż nam w robieniu SZUMU.
Wspieraj nas!
Newsletter Szumu
co piątek w Twojej skrzynce!
Do zobaczenia 20.05.2022 1 min

„MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce” w Fundacji Arton

Redakcja
udostępnij — facebook   twitter/x   link
pobierz .pdf
Cheryl Donegan, „Head”, 1993, wideo 3’00”; widok wystawy „MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce”, fot. dzięki uprzejmości Fundacji Arton

Akt obcowania z jedzeniem w sposób wykraczający poza skontrolowane mniej lub bardziej ścisłą etykietą normy podlega w naszej (zachodniej) kulturze tabuizacji. Biologia przegryzania, zlizywania, ssania, żucia, wreszcie trawienia i wydalania stwarza mentalne zagrożenie dla współczesnego człowieka-obywatela, wciąż trwającego w strachu przed ciałem i jego fizjologią. By ustrukturyzować i zrozumieć zjawisko przełamywania tabuizacji poprzez hedonistyczne akty przekształcenia roli pożywienia w obiekt erotyczny, obiekt performatywny, obiekt o nadanym głosie politycznym – przyjrzymy się przeobrażeniom relacji między ciałem, ciałem kobiecym, ciałem politycznym, żywnością i temu, jak podstawowa czynność konieczna do przetrwania stała się zarówno narzędziem opresji jak i wyzwolenia i anarchistycznych aktów emancypacji.

Karolina Majewska, „Stolik”, 2022, czekoladowe odlewy, stół, 60×78 cm; widok wystawy „MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce”, fot. dzięki uprzejmości Fundacji Arton
Alina Szapocznikow, „Deser IV”, 1971, fotografia barwna, 21×29,7 cm, reprint / © Piotr Stanisławski. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dzięki uprzejmości Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Widok wystawy „MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce”, fot. dzięki uprzejmości Fundacji Arton
Joanna Rajkowska, „Satysfakcja gwarantowana”, 2000, puszki aluminiowe 0.33l, dzięki uprzejmości lokalu_30; widok wystawy „MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce”, fot. dzięki uprzejmości Fundacji Arton
Lindsay Dye, „Cake Sitting: Everytime at Butt-Con”, 2019, fotografia barwna, 50×70 cm, reprint; widok wystawy „MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce”, fot. dzięki uprzejmości Fundacji Arton
Karolina Majewska, „Breakfast”, 2015, ready made, odlewy woskowe, stal, 39×22 cm; widok wystawy „MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce”, fot. dzięki uprzejmości Fundacji Arton
Natalia LL, „Sztuka konsumpcyjna”, 1974/2022, fotografia barwna, 120×107 cm, reprint; dzięki uprzejmości galerii lokal_30; Maria Pinińska-Bereś, „Stół II Uczta”, 1968, instalacja, drewno, gips, rysunek, papier mâché 45×177×33 cm; dzięki uprzejmości Muzeum im. Jacka Malczewskiego w Radomiu; widok wystawy „MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce”, fot. dzięki uprzejmości Fundacji Arton
Zuzanna Janin, „Striptease” (fragment), 2001, drut miedziany, wata cukrowa; widok wystawy „MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce”, fot. dzięki uprzejmości Fundacji Arton
Iwona Demko, „Lizaki”, 2008, masa cukrowa, 8×8 cm; widok wystawy „MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce”, fot. dzięki uprzejmości Fundacji Arton
Karolina Konopka, „Ostatnia szansa na posmakowanie innego mężczyzny, czyli wieczór panieński Dorotki”, 2017, olej, płótno, 140×160 cm, „ROD Wyzwolenie”, 2018, olej, płótno, 110×200 cm; widok wystawy „MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce”, fot. dzięki uprzejmości Fundacji Arton

Mlask. Seksualizacja jedzenia w sztuce to wystawa organizowana przez studentki Wydziału Zarządzania Kulturą Wizualną warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, we współpracy z Fundacją Arton.

Przypisy

Stopka

Osoby artystyczne
Iwona Demko, Cheryl Donegan, Lindsay Dye, Zuzanna Janin, Karolina Konopka, Natalia LL, Karolina Majewska, Maria Pinińska-Bereś, Aleksandra Ska, Alina Szapocznikow, Liliana Zeic
Wystawa
MLASK. Seksualizacja jedzenia w sztuce
Miejsce
Fundacja Arton, Warszawa
Czas trwania
29.04–21.05.2022
Osoba kuratorska
Nina Gajewska, Maria Grzybowska, Maja Tomaszkiewicz, Aleksandra Weroniczak-Ballod, Aniela Zakrzewska
Fotografie
dzięki uprzejmości Fundacji Arton
Strona internetowa
www.fundacjaarton.pl/?ID=1256
Indeks
Aleksandra Ska Aleksandra Weroniczak-Ballod Alina Szapocznikow Aniela Zakrzewska Cheryl Donegan Fundacja Arton Iwona Demko Karolina Konopka Karolina Majewska Liliana Zeic Lindsay Dye Maja Tomaszkiewicz Maria Grzybowska Maria Pinińska-Bereś Marika Kuźmicz Natalia LL Nina Gajewska Zuzanna Janin

Najczęściej czytane

1
News 29.04.2025

List otwarty środowiska filmu artystycznego do Ministry Kultury i Dziedzictwa Narodowego Hanny Wróblewskiej

Redakcja
2
Krytyka 02.05.2025

Uważna rewolucja. Dekolonialne praktyki w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie

Portret Monika Stobiecka
3
Na Dobry Początek 05.05.2025

5–11 maja

Redakcja
4
Na Dobry Początek 28.04.2025

28 kwietnia – 4 maja

Redakcja
5
News 04.05.2025

Zmarł Mirosław Filonik (1958–2025)

Redakcja
6
Do zobaczenia 06.05.2025

„Gore” Pauliny Żuk w Galerii Sztuki Wozownia

Redakcja

Newsletter Szumu
co piątek w Twojej skrzynce!

REKLAMA
Piszemy o sztuce z całej Polski. Komentujemy najważniejsze wydarzenia, dowartościowujemy marginesy, dajemy głos osobom twórczym i specjalistom. Pomóż nam w robieniu SZUMU.
„MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce” w Fundacji Arton — SZUM
REKLAMA
Logo: SZUM

Magazyn SZUM

Fundacja Kultura Miejsca
Wydział Badań Artystycznych i Studiów Kuratorskich
Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie
ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 39
00-347 Warszawa

redakcja@magazynszum.pl

ISSN 2956-817X

Media społecznościowe

  • facebook
  • instagram
  • spotify
  • apple podcasts
  • podcast RSS

Wspieraj nas!

Polityka prywatności

Kontakt

Przeszukaj SZUM

‹ › ×

    ‹ › ×
      Nasz serwis korzysta z cookies w celu analizy odwiedzin.
      Zapoznaj się z naszą polityką prywatności