„MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce” w Fundacji Arton
Akt obcowania z jedzeniem w sposób wykraczający poza skontrolowane mniej lub bardziej ścisłą etykietą normy podlega w naszej (zachodniej) kulturze tabuizacji. Biologia przegryzania, zlizywania, ssania, żucia, wreszcie trawienia i wydalania stwarza mentalne zagrożenie dla współczesnego człowieka-obywatela, wciąż trwającego w strachu przed ciałem i jego fizjologią. By ustrukturyzować i zrozumieć zjawisko przełamywania tabuizacji poprzez hedonistyczne akty przekształcenia roli pożywienia w obiekt erotyczny, obiekt performatywny, obiekt o nadanym głosie politycznym – przyjrzymy się przeobrażeniom relacji między ciałem, ciałem kobiecym, ciałem politycznym, żywnością i temu, jak podstawowa czynność konieczna do przetrwania stała się zarówno narzędziem opresji jak i wyzwolenia i anarchistycznych aktów emancypacji.
Mlask. Seksualizacja jedzenia w sztuce to wystawa organizowana przez studentki Wydziału Zarządzania Kulturą Wizualną warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, we współpracy z Fundacją Arton.
Przypisy
Stopka
- Osoby artystyczne
- Iwona Demko, Cheryl Donegan, Lindsay Dye, Zuzanna Janin, Karolina Konopka, Natalia LL, Karolina Majewska, Maria Pinińska-Bereś, Aleksandra Ska, Alina Szapocznikow, Liliana Zeic
- Wystawa
- MLASK. Seksualizacja jedzenia w sztuce
- Miejsce
- Fundacja Arton, Warszawa
- Czas trwania
- 29.04–21.05.2022
- Osoba kuratorska
- Nina Gajewska, Maria Grzybowska, Maja Tomaszkiewicz, Aleksandra Weroniczak-Ballod, Aniela Zakrzewska
- Fotografie
- dzięki uprzejmości Fundacji Arton
- Strona internetowa
- www.fundacjaarton.pl/?ID=1256
- Indeks
- Aleksandra Ska Aleksandra Weroniczak-Ballod Alina Szapocznikow Aniela Zakrzewska Cheryl Donegan Fundacja Arton Iwona Demko Karolina Konopka Karolina Majewska Liliana Zeic Lindsay Dye Maja Tomaszkiewicz Maria Grzybowska Maria Pinińska-Bereś Marika Kuźmicz Natalia LL Nina Gajewska Zuzanna Janin