29.01.2020

Alicja Knast odwołana ze stanowiska dyrektorki Muzeum Śląskiego. Instytucją pokieruje Marcin Gwoździewicz

Alicja Knast. Fot. Muzeum Śląskie

Wokół Muzeum Śląskiego od kilku miesięcy zbierają się czarne chmury i sprawa potencjalnego odwołania Alicji Knast ze stanowiska dyrektorki te instytucji doszła do smutnego finału. Jak informuje „Gazeta Wyborcza”, 29 stycznia zarząd województwa podjął decyzję o odwołaniu dotychczasowej dyrektorki i powołaniu na to stanowisko Marcina Gwoździewicza, dotychczasowego dyrektora Departamentu Kultury Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego. Oficialną przyczyną odwołania Alicji Knast ze stanowiska dyrektorki są negatywne wyniki audytu przeprowadzonego w Muzeum Śląskim. Marszałek podpiera się też decyzją ministra kultury Piotra Glińskiego, który choć stwierdził, że powodów do odwołania Knast nie ma, ostateczną decyzję w sprawie losów Muzeum Śląskiego zostawił Zarządowi Województwa Śląskiego.

Sama Alicja Knast, pozostająca na zwolnieniu lekarskim, sprawę komentuje krótko: „Mogę powiedzieć jedynie, że decyzja o odwołaniu mnie ze stanowiska została podjęta w sposób niezgodny z prawem i zamierzam zwrócić się do sądu pracy”. Według Knast przyczyną jej odwołania może być fakt, że w ubiegłym roku nie zgodziła się na organizację „Kongresu Programu dla Śląska”, ponieważ miał on się odbywać już w trakcie kampanii wyborczej.

Nowy dyrektor Muzeum Śląskiego, Marcin Gwoździewicz, od niedawna jest radnym dzielnicy Pniowiec w Tarnowskich Górach. Skończył Akademię Muzyczną w Katowicach i jest współzałożycielem fundacji Abiel. Celem fundacji jest pomoc chorym sierotom, niepełnosprawnym, ubogim i uzależnionym, a także „zaniesienie wszystkim potrzebującym Dobrej Nowiny, którą jest Jezus, przywrócenie wiary, nadziei i miłości, pojednanie ludzi z Bogiem i doświadczenie, że każdego Bóg może ocalić i wyrwać z trudnej sytuacji, w której się znajduje”.

Co piątek w Twojej skrzynce!

Stopka