„Tortologia” Karoliny Konopki w BWA Katowice
Twórczość Karoliny Konopki splata malarstwo, rzeźbę i cukiernictwo, krążąc wokół tortów jako symbolu dostatku i wspólnoty. Fantazyjna forma tortu fascynuje artystkę z perspektywy antropologicznej, jako kwintesencja święta, znak kulminacji oczekiwań i emocji związanych z uroczystością, której jest ekscytującym zwieńczeniem.
Oprócz surrealistycznych i groteskowych kształtów, artystkę urzeka ceremonia poprzedzająca konsumpcję tych dziwacznych wiktuałów. Widzi ją jako rytualną sekwencję powtarzających się gestów gospodarza hipnotyzujących uwagę biesiadników, zapatrzonych w wędrujące kawałki ciasta–skarbu.
W skład prowadzonych przez Karolinę Konopkę analiz tortologicznych wchodzą między innymi torty patriotyczne. Ograniczone do dwóch kolorów: bieli i czerwieni, przyjmują kształt godła, mapy Polski albo flagi. Jak pisze artystka: „Najbardziej widowiskowym elementem konstrukcji, który pozwala wykazać się cukierniczo – rzeźbiarskimi umiejętnościami jest orzeł. Można ułożyć go z migdałów w formie mozaiki, ulepić z cukrowej masy, wycisnąć ze szprycy lub skorzystać z gotowego szablonu kulinarnego”.
W kontekście badań na obrzędami tortu proces krojenia i pożerania patriotycznego wyrobu cukierniczego nabiera kanibalistycznego wymiaru. Uroczyste dzielenie i zjadanie Polski skondensowanej w formie tortu staje się w próbą zrozumienia abstrakcyjnych pojęć narodu, społeczeństwa i ojczyzny.
Przypisy
Stopka
- Osoby artystyczne
- Karolina Konopka
- Wystawa
- Tortologia
- Miejsce
- BWA Katowice
- Czas trwania
- 6.11.2020–10.01.2021
- Osoba kuratorska
- Marta Lisok
- Fotografie
- Maciej Niesłony; dzięki uprzejmości BWA Katowice
- Strona internetowa
- bwa.katowice.pl